Sellanen elämä Karjalas

Kirja on vuosia jatkuneiden, Venäjän Aunuksen Karjalaan suuntautuneiden, kuvausmatkojen yhteenveto, ja erityisesti karjalaisen puuarkkitehtuuriin patinan ylistys. Keskeisessä osassa ovat Kinnermäen kylä ja sen ihmiset.

”Tein ensimmäisen Venäjän Karjalaan suuntautuneen matkani vuonna 1998. Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston opiskelijoiden kanssa mittasimme, piirsimme ja valokuvasimme perinteistä karjalaista puukylää, Kinnermäkeä. Seuraavina vuosina teimme vielä kaksi vastaavaa matkaa kylään. Tämä intensiivinen työskentelyjakso aloitti sitten aina näihin päiviin asti kestäneen kiinnostukseni karjalaiseen kulttuuriin ja ihmisiin.

Vuosittaisilla Kinnermäen Ystävät ry:n matkoilla eri puolille Karjalaa olen valokuvannut monipuolisesti. Parin näyttelyn jälkeen syntyi ajatus tehdä kirja tästä kuva-aineistosta.
Nyt valmistuneen valokuvateokseni sisältö on näiltä matkoilta. Kirja ei ole inventointiraportti, ei pelkkä dokumentti, vaan enemmänkin henkilökohtainen valokuvallinen aikamatka karjalaiseen (sielun)maisemaan. Näkökulma on valokuvan kyky välittää kokemani, aina ensimmäisistä yöllisistä näkymistä lähtien, tehden tästä kirjasta itsenäisen valokuvateoksen.” — Raimo Ahonen

Kirjan asiantuntevan johdannon on kirjoittanut Kinnermäen Ystävät ry:n puheenjohtaja arkkitehti Kari Niskasaari. Tekstiä täydentää Antti Haneliuksen oivaltava Kinnermäen kylän matkakuvaus. Kaikki tekstit ovat suomen, englannin ja venäjän kielellä.

Kirjan nimi on karjalaisen Jussi Jershovin lausahdus, joka Olga Gokkoevan mukaan kuvaa hyvin suomalais-karjalaista kosketuspintaa. Lause on suomea karjalaisittain murtaen!

Kookkaan kovakantisen kirjan koko on 298 x 298 cm ja siinä on 148 mustavalkoista ja värikuvaa 192 sivulla. Paperina on tukeva 170 g/m² päällystetty taidepainopaperi. Kirjan kaikki kuvat on alunperin kuvattu filmille ja painotyö on tehty stokastisella rasterilla. Painoa tällä ”coffee-table” -kirjalla on 1,5 kiloa. Toivottasti sisältökin on tuhtia tavaraa!

Kirjan julkaisija on RAPublishing ja kirjapaino on Erweko Oy. 

 

Powered by PhotoDeck